Valpolicella Ripasso 2018 terug naar overzicht »
Fattori , Italië
domein
De familie Fattori is al drie generaties actief in de wijnsector in Veneto. Oorspronkelijk werden de druiven ingekocht en legde men zich toe op het wijnmaken en verkopen. Antonio Fattori, de huidige eigenhaar, had voor zichzelf besloten om niet op de lauweren te gaan rusten maar om steeds de kwaliteit te verbeteren. Toen prijzen gewonnen werden met deze wijnen was dit het signaal om ook zelf in wijngaarden te gaan investeren om zo nog meer controle over de kwaliteit te krijgen. Vandaag worden uitsluitend wijnen van de 55 ha eigen wijngaarden in Soave verkocht, het grootste deel bestemd voor export. In de jaren 2000 werd het domein 'Col de la Bastia' (12 hectaren) in het Valpolicella-gebied bijgekocht. Hiermee is een oude droom van Antonio in vervulling gegaan. De wijnbouw is biologisch.
omschrijving
Diepe robijnrode kleur, aroma's van bosvruchten en kersen met een hint van kruiden en vanille. Krachtige, fijne smaak, volledig droog. Soepele textuur met zachte tannines.
wijngaard
Afkomstig van de helling tussen Val d'Alpone en Val d'Illasi, op 450 m hoogte. De rode bodem bestaat uit klei met verweerde leisteen en kalksteen.
kelder
Manuele oogst in de tweede helft van september. De ripasso-techniek houdt in dat men de schilletjes van de Amarone-druiven na de persing opnieuw weekt (en dus hergebruikt) in Valpolicella-wijn. Daardoor ontstaat er een tweede, trage gisting. Zo krijgt de Valpolicella wat van het karakter mee van de Amarone. Deze wijnstijl zit dus qua kracht en concentratie tussen gewone Valpolicella en Amarone. De wijn rijpt 18 maanden in vaten van 500 en 1000 liter.
onderscheidingen
2017: Decanter May 2020 90/100 Highly recommended
download fiche
type
fruitig rood, droog
land
Italië
domein
Fattori
naam
Valpolicella Ripasso
regio
Veneto
jaar
2018
druivensoorten
corvina : 65%
corvinone : 15%
rondinella : 10%
andere : 10%
herkomstbenaming
Valpolicella
schenktemperatuur
16-18°C
gerecht
eend, lam, varkensvlees, rood vlees, pluimwild (fazant, patrijs), romige kazen, halfharde kaas
alcoholpercentage
14,5% Vol.