Barrique, fût, tonneau en botte

Een barrique (Engels: barrel, Spaans: barrica) is het meest gebruikte type houten vat.

 

In bordeaux bevat een barrique 225 l. In de bourgogne zijn de vaten iets korter en dikker en bevatten ze 228 l. Ook in andere landen zijn de vaten meestal afkomstig van Franse tonneliers en worden deze maten gebruikt.

 

Het woord barricade is hiervan afgeleid: tijdens opstanden zoals de Franse Revolutie werden wegversperringen opgeworpen door barriques op de weg te zetten en aan elkaar te ketenen.

 

Een tonneau is een Franse inhoudsmaat overeenkomend met vier barriques, dus 900 liter.

 

De meer algemene term vat of fust (Frans: fût, Italiaans: botte) kan zowel slaan op een barrique als op grotere recipiënten.

 

 

 

 

 

 

 

Afbeeldingen:

Boven: de duigen worden in de juiste vorm geplooid door het natte hout zacht te verwarmen boven een vuurtje. De binnenkant van het hout wordt naargelang de kracht van het vuur min of meer zwart geblakerd en zal een andere smaak afgeven aan de wijn. Men spreekt van lichte, medium of sterke toasting.

 

Midden: een "barrique bordelaise" van 225 liter

 

Onder: een "barrique bourguignonne" van 228 liter met als optie kastanjehouten twijgen die dienen om het vat te beschermen tijdens het rollen.